duminică, 15 ianuarie 2012

Lista uleiuri vegetale

Uleiul de masline

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in sapunul produs de mine. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti.
Uleiul de masline contine polifenoli, vitamina E, vitamina K si alti antioxidanti, substante care constituie conservantii naturali ai uleiului.
In sapunurile mele veti gasi ulei de masline presat la rece Koroneiki, un soi de maslini vechi de peste 3000 de ani, originar din insula Creta.
Polifenolii au un rol foarte important in compozitia uleiului de masline. Multi polifenoili sunt solubili in apa si se "spala" in procesul de rafinare al uleiului.

Uleiul de masline, folosit in cosmetica are urmatoarele proprietati:
  • catifeleaza si hidrateaza pielea;
  • confera o stralucire aparte pielii si amelioreaza ridurile, datorita continutului de hidroxitirosol (polifenol), vitamine si antioxidanti;
  • ingrijeste unghiile;
  • amelioreaza arsurile solare;
  • hidrateaza parul uscat

Uleiul de palmier

Uleiul de palmier conţine tocotrienol, constituent particular al vitaminei E.
Vitamina E este un antioxidant puternic care ajuta pielea pentru a lupta cu radicalii liberi care distrug pielea şi cauzeaza liniile fine si ridurile din piele.
Ajuta la prevenirea îmbătrânirii şi a daunelor de la radicalii liberi. Precum tocoferolul, tocotrienolul este capabil sa patrunda adanc in straturile pielii pentru a permite vindecarea şi protecţia acesteia de la bază în sus.

Untul de cocos

Untul de cocos are proprietati hidratante excelente si este potrivit pentru toate tipurile de piele. Ajuta pielea uscata, cojita si o face neteda si stralucitoare. Are proprietati antioxidante care previn degenerarea pielii. Aceasta intarzie procesul de imbatranire al pielii si alte probleme conexe, cum ar fi ridurile si lasarea pielii. Poate trata probleme ale pielii, precum eczema, psoriazis, dermatite, etc. Datorita acestor beneficii, este folosit in sapunuri, lotiuni, creme, si alte produse de ingrijire a pielii.
Untul de cocos contine un numar impresionant de proteine esentiale care ajuta la cresterea unui par sanatos. Actioneaza ca un balsam, hranind parul mat, deteriorat. Protejeaza parul de efectele radiatiilor ultraviolete si ajuta la mentinerea unui ten stralucitor. Daca se maseaza scalpul cu unt de cocos, ajuta la eliminarea matretii.
Untul de cocos este o sursa importanta de acid lauric. Acest component are proprietati antifungic, antiviral si antibacterial, protejand impotriva diferitelor forme de infectii.

Uleiul de ricin

Uleiul de ricin este foarte folosit pentru pielea frumoasa si parul sanatos:



  • uleiul de ricin ajuta la tratarea acneeii
  • Acidul ricinoleic din uleiul de ricin actioneaha pentru inhibarea multor virusi si bacterii; uleiul de ricin este capabil sa penetreze tesutul pielii profund, acest lucru calificandu-l pentru un tratament eficient impotriva acnee.
  • uleiul de ricin mentine pielea neteda, fara riduri
  • Uleiul de ricin are capacitatea de a penetra pielea mai adanc decat orice alt ulei de plante; asta il face un excelent factor de mentinere a pielii tanara si proaspata. Una dintre cele mai bune si usoare modalitati de a folosi uleiul de ricin este de a freca o cantitate mica din jurul ochilor inainte de culcare, dupa care se poate spala in dimineata urmatoare.
  • Uleiul de ricin patrunde adanc in tesuturi pentru a elimina cicatricile
  • Uimitor, acesta este capabil sa distinga intre celulele sanatoase si cele anormale. In celulele sanatoase, uleiul de ricin va stimula detoxifierea, în timp ce in celulele anormale, cum ar fi cele din tesutul cicatricial, va incerca sa le elimine.
  • Uleiul de ricin ingroasa genele si sprancenele
  • Frecati cu putin ulei de ricin la baza genelor inainte de culcare. Acest lucru previne subtierea si ajuta la cresterea rapida a genelor. De fapt, multe produse comerciale pentru gene contin ulei de ricin.
  • Uleiul de ricin previne pierderea parului si il regenereaza. Proprietatile anti-bacteriene şi anti-fungicide ale acidului ricinoleic protejeaza pielea capului si parul de infecţii, care pot provoca pierderea parului. Acizii graşi omega-9 din uleiul de ricin hranesc, de asemenea, parul si scalpul, prevenind uscarea.

    Uleiul de dafin

    Laurus nobilis (dafinul) este un arbust mereu verde cu frunze usor ondulate pe margini, care se usuca si se folosesc pe post de condiment in diferite retete.

    Frunzele au durata mare de viata (2-3 ani) si contin uleiuri eterice cu proprietati terapeutice si aromatizante. Frunzele de dafin raspandesc un miros puternic, intepator, avand un buchet cald si aromat care se simte imediat ce frunzele sunt rupte. Cand sunt uscate, frunzele isi pastreaza aroma puternica, putand fi folosite oricand.

    In Siria, dafinul este utilizat de milenii in produse cosmetice traditionale, cum sunt uleiul de dafin si sapunul de dafin. Cunoscut pentru parfumul sau unic, sapunul de Alep hraneste, alina, improspateaza si curata pielea, actionand in acelasi timp si ca antiseptic. Este recomandat in special pentru pielea sensibila si deteriorata.

    Uleiul de sofranel

    Este uleiul cu cel mai mare continut de acizi grasi polinesaturati (omega 6) - peste 70% din total. De aceea, regenerarea cutanata este principalul efect vizibil al produselor cosmetice ce folosesc uleiul de sofranel.
    Are un continut ridicat de vitamina E, cca 34%. Vitamina E este protector al celulelor, care protejeaza membrana acestora si pazeste ceea ce intra si iese din celulele pielii.
    Vitamina K contribuie la coagularea rapida a sangelui, la eliminarea cearcanelor si pungilor de sub ochi.
    Procentul ridicat de omega 6, antioxidantii derivati din vitamina E si serotonina fac ca uleiul de sofranel sa produca fibroblaste, cele ce asigura frumusetea pielii.
    In cosmetica este folosit  pentru regenarea parului, tratarea ridurilor si ingrijirea pielii extrem de uscate.

    Untul de cacao

    Untul de cacao, avand un continut ridicat de antioxidanti cu puternice efecte anti-imbatranire (acizii stearic, oleic, palmitic, linoleic, acizii grasi esentiali omega6 si omega9, polifenoli, teobromina, squalane, tocoferoli si fitosteroli, vitamina E), este folosit de secole pentru mentinerea pielii fine si suple.
    Tenul, corpul si parul beneficiaza de minunile untului de cacao. Actioneaza cu efect impotriva arsurilor solare, coatelor, genunchiilor si călcâielor uscate, intepaturilor de insecte, buzelor crapate. Si asta deoarece in momentul aplicarii acestuia pe piele, mediul extern este tinut la distanta, fiind asigurate hidratarea si mentinerea ph-ului optim al pielii. 
    Hidrateaza, echilibreaza si hraneste pielea, stimuleaza producerea de colagen si regenerarea epidermei.  Combate ridurile, mai ales cele din zona ochilor, confera suplete si elasticitate pielii, previne si amelioreaza vergeturile. Fiind un factor natural de protectie UV, asigura o bronzare naturala si uniforma. Prezinta o biocompatibilitate totala cu pielea, de aceea nu provoaca iritatii sau alergii si este potrivit chiar si celor mai sensibili.
    Recomandat tuturor tipurilor de piele, mai cu seama celei deshidratate, uscate, mature, imbatranite.

    Uleiul de susan

    Daca doriti un produs care sa protejeze de pielea arsa de razele soarelui, unul care vindeca matreata, reduce inflamatiile pielii si este antibacterian, raspunsul este: uleiul de susan.
    Uleiul de susan nu este doar un protector al pielii, el ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care cauzeaza arsuri ale pielii din cauza expunerii la soare. Aceleasi proprietati antioxidante ajuta la protejarea pielii de chimicalele utilizate in piscinele de inot.
    Ca tratament impotriva matretii, uleiul poate fi folosit pentru masarea scalpului inainte de culcare; va fi lasat sa actioneze pana dimineata, la dus. Uleiul este absorbit de piele in 10 minute, astfel incat poate fi utilizat inainte de spalarea capului. Trebuie utilizat zilnic timp de 30 de zile pentru rezultate in disparitia matretii.
    Uleiul de susan poate fi folosit pentru copii in prevenirea si reducerea inflamatiilor asociate cu eruptiile cutanate legate de purtarea scutecelor.

  • Uleiul de canepa

    Uleiul de canepa are proprietatea de a re-aproviziona pielea cu acizii grasi esentiali intr-un mod apropiat de perfectiunea naturii.
    Uleiul de canepa contine pana la 80% din acizii grasi esentiali, cel mai mare procent intalnit la vreo planta. De aceea el nu face doar sa acopere pielea cu un strat uleios, asa cum fac alte uleiuri, ci reprezinta un umectant natural care ajuta la sanatatea, netezimea si stralucirea pielii prin raportul ideal de acizi Omega 6, Omega 3 si Omega 9. Astfel, uleiul de canepa joaca un rol important in intinerirea pielii si in asigurarea unei elasticitati naturale.
    Mai mult, canepa este singura planta care contine vitamina D, necesara pentru abosorbtia calciului, atat de necesar pentru copii, mamici sau vegetarieni.
    Sa mai adaug ca uleiul de canepa ajuta la tratarea acneeii, a psoriazisului si eczemelor si a usoarelor julituri?
    Sau ca mai contine si vitaminele C si E?

    0 comentarii:

    Trimiteţi un comentariu